Deze lunch of hoofdgerecht met pannenkoeken is vegetarisch, bedoeld voor 4 personen en gemaakt in circa 15 minuten. Appelpannenkoeken kunnen als lunch worden geserveerd met ijs of vla (dan wel in stukjes), of ze kunnen worden gecombineerd met normale pannenkoeken zodat het een hoofdgerecht is.

Ingrediënten:

 • Rozijnen
 • Een pak kant en klare pannenkoeken / een pannenkoekenmix en melk / de ingrediënten om zelf pannenkoeken te bakken
 • Appels geschild in dunne ringen. Het beste zijn de groene appels. 4 stuks
 • bruine suiker, 2 eetlepels
 • Poedersuiker
 • Eventueel een beetje speculaaskruiden
 • Een klontje boter

Voordat je begint, is het handig om het aantal appelringen zo te bepalen, dat elke appelpannenkoek eruit kan zien als op het plaatje. Dus de formule geldt ongeveer: appelpannenkoeken = appelringen x 4. Dit ligt natuurlijk ook aan de grootte van de koekenpan.

Hoe maak je appelpannenkoeken?

 1. Schil de appels in dunne ringen. Verwijder het klokhuis eerst. De ringen moeten eruit zien als op het plaatje hierboven.
 2. Maak het beslag zoals beschreven in methode 1 van pannenkoeken bakken. Alleen het beslag, niet de pannenkoeken zelf.
 3. Verhit het klontje boter in een koekenpan. Nadat het is gesmolten kun je vier appelringen bakken. Strooi er wat suiker overheen en wacht tot ze net niet bruin kleuren. Strooi er eventueel speculaaskruiden overheen, strooi er wat rozijnen overheen.
 4. Nu kan het beslag er overheen worden gegoten. Doe vervolgens een deksel op de pan en zet het vuur op een laag pitje. Nu kunnen ze rustig gaar worden zonder aan te branden.
 5. Als het beslag klaar is, kun je het mengsel met de appelringen (die nu aan 1 kant gaar is) omkeren zodat de andere kant ook gaar wordt.
 6. Pannenkoek klaar? Dan moet het er op dit moment uitzien als op het bovenste plaatje. Er kan nu poedersuiker overheen.
 7. De appelpannenkoek is klaar. Er kan gegeten worden!