Homepage

Pannenkoeken bakken

Pannenkoeken kun je op vele verschillende manieren maken. Je kunt het jezelf erg makkelijk maken met een kant en klaar recept, maar dan zullen de pannenkoeken ook minder lekker zijn. Bovendien is het vaak leuk om pannenkoeken zelf te bakken. Manier 1 is dan ook de manier waar wij van pannenkoeken-recepten.nl het meest van houden; het zelf bakken van pannenkoeken. Op deze manier zal je waarschijnlijk ook de lekkerste pannenkoeken krijgen, reken echter wel op een klein uur bereidingstijd. Dit omdat zelf de pannenkoekenmix maken gewoon tijd kost.

Manier 1: zelf pannenkoeken bakken

Deze manier is de manier om ongeveer 8 pannenkoeken te bakken. Dit is natuurlijk anders per formaat koekenpan. Indien je te weinig pannenkoeken hebt, dan kun je eenvoudig meer pannenkoeken maken door een veelvoud van de ingrediënten hieronder te gebruiken. Dus 200 gram bloem en 300 gram melk kan ook 300 gram bloem en 450 gram melk zijn.

De ingrediënten

 • 200 gram bloem
 • 300 gram melk
 • 3 eieren
 • genoeg boter of bakolie om de pannenkoeken niet te laten aanbranden
 • een snufje zout

Qua ingrediënten kun je grofweg zeggen:

 1. Het idee is om de bloem in een grote kom te doen.
 2. Gooi hier de melk langzaam bij. Doe ondertussen telkens een ei bij de kom. Je kunt het mengsel met een garde of een mixer mixen. Zorg ervoor dat er aan het einde geen klontjes meer over zijn.
 3. Als het beslag klaar is, oftewel de pannenkoekenmix, kan het bakken beginnen. Gooi eerst nog een snufje zout in de kom met het beslag, pas op: niet te veel!
 4. Verhit 2 of 3 koekenpannen op een gaspitje en doe wat boter of olie in de koekenpan. Als dit gesmolten is, kun je wat beslag in de koekenpan gieten. Je zult even moeten aanvoelen wanneer de pannenkoek omgedraaid moet worden, hier is niet echt een richtlijn voor. Meestal duurt dit tussen de 1 á 2 minuten. Je kunt de pannenkoek hierna nog een minuutje bakken, dan is ie klaar! Bak ze totdat ze een beetje goudbruin worden.
 5. Als er een pannenkoek klaar is, kun je het beste een vierde gaspitje of gasplaat gebruiken om een pan met heet water op te zetten. Zet aan de bovenkant van deze pan een bord. Doe de pannenkoeken op dit bord, op deze manier zullen ze warm blijven.
 6. Is het beslag op! Is het genoeg? Je kunt de pannenkoeken dan opeten. Doe er stroop, gember of poedersuiker op en… Eet smakelijk!

Manier 2: kant en klare pannenkoeken

Je kunt zakjes met pannenkoeken kopen voor in de magnetron. Dit zijn kant en klare pannenkoeken die alleen nog maar opgewarmd hoeven te worden. Je kunt ze vaak kopen in de smaken zoet of naturel. Erg gemakkelijk, volg de aanwijzingen op de verpakking. Deze pannenkoeken zijn alleen lang niet zo lekker als de pannenkoeken van manier 1. Het scheelt wel een hoop tijd om te kiezen voor deze pannenkoeken.

Manier 3: kant en klare pannenkoekenmix

Je kunt er ook voor kiezen om de pannenkoeken niet helemaal kant en klaar te doen, maar om alleen het beslag ongeveer kant en klaar te kopen. Er bestaan flesjes met beslag erin waar je enkel water of melk bij hoeft te voegen. Je moet deze flesjes vervolgens goed schudden en het beslag is klaar. Volg hierna stap 4 van manier 1 om de pannenkoeken te bakken.