Vroeger kon men geen pannenkoekenbeslag in de winkel kopen. Toen maakte men echt zelf het eigen beslag. Vroeger werden de pannenkoeken ook veel vaker met gist bereid. Ze smaken dan vaak ook veel luchtiger. Breng de oude tijden van de echte ambachtelijke gistpannenkoeken terug en probeer onderstaand recept om echte gistpannenkoeken te bakken!
Gistpannenkoeken – ingrediënten
Dit onderstaande recept voor gistpannenkoeken is voor 4 personen. Heb je 8 personen? Doe dan simpelweg alles x 2. Zijn er 3 personen? Doe dan alles x 3 en gedeeld door 4. En naar boven afronden met de eieren! ;). De ingrediënten:
- 10 gram verse gist
- 50 gram boter
- boter of olie om in te bakken
- 250 gram bloem
- 2 eieren
- 750ml melk
- een eetlepel suiker
Gistpannenkoeken – bereiden
- Eerst moet het gistpannenkoekenbeslag gemaakt worden. Om dit te doen moet je de gist dunner (vloeibaar) maken. Breek het in wat melk, warm de melk desnoods licht op (niet dat hij heet wordt, maar tussen heet en koud in) en wacht totdat de gist zijn werk begint te doen. Het papje begint dan als het goed is een beetje te borrelen.
- Ondertussen moet je het eiwit stijf kloppen met een garde. Stop met kloppen als het eiwit zo wit als sneeuw is. Je kunt het eiwit met de hand kloppen, dit duurt dan wel veel langer! Een elektrische mixer zou een goed alternatief zijn. Een snufje zout toevoegen gaat sneller, maar daarover verschillen de meningen. Er kan in ieder geval niets slechts gebeuren.
- Pak een diepe kom en doe alle bloem erin. Maak in het midden van de berg bloem een soort kuiltje. Hier kun je het gistmengsel wat je in stap 1 gemaakt hebt, in doen. Meng langzamerhand de melk erdoor, en meng dus de melk, het gistmengsel en de bloem door elkaar heen. Als het een samenhangend beslag is geworden, zonder klontjes, ben je goed bezig!
- De eierdooiers kunnen er nu door.
- De gesmolten boter (50 gram) kan er nu door.
- En pas als laatste het stijf geklopte eiwit, dat je bij stap 2 hebt gemaakt.
- Nu kun je gaan beginnen met bakken, aangezien het beslag klaar is. Gistpannenkoeken zijn doorgaans wat kleiner dan normale pannenkoeken.
- Eet smakelijk! Er kan gegeten worden!