De kaaspannenkoek is de bekendste hartige pannenkoek. Als men pannenkoeken kan bakken, kan men ook kaaspannenkoeken bakken. Er zijn verschillende soorten manieren om kaaspannenkoeken te bakken. Grofweg zijn er drie soorten manieren te onderscheiden.

1) De meest eenvoudige manier. Men bakt pannenkoeken zoals beschreven staat op de pagina van de link. Maar in plaats van er alleen puur pannenkoekenbeslag van te maken, maken we er kaaspannenkoekenbeslag van. Hoe dan, zullen veel mensen denken. Dit is simpeler dan je denkt. Terwijl je de melk bij het beslag aan het toevoegen bent, strooi je er ook wat strooikaas bij. Misschien nog wat paprikapoeder voor de extra smaak, en het beslag is klaar. Nu kunnen de pannenkoeken op precies dezelfde manier gebakken worden als men zou doen met normale pannenkoeken, alleen zijn het nu direct pannenkoeken.

2) Als je niet van alle pannenkoeken direct kaaspannenkoeken wilt maken, kun je het ook op de volgende manier doen. Als je het pannenkoekenbeslag klaar hebt (zoals beschreven staat bij pannenkoeken bakken), kun je een dun laagje in de pan doen. Je laat dit dunne laagje vlug even uitlopen over de rest van de pan, waarna je er plakjes kaas in kunt doen. Vervolgens nog wat extra beslag op deze plakjes kaas, en bakken maar. Dit moet binnen 5 sec. gebeurd zijn, dus leg de spullen (plakjes kaas, het beslag) klaar om te gebruiken en binnen handbereik. Bij het omkeren van de pannenkoek extra voorzichtig zijn!

3) Als je dit allemaal bent vergeten, of als je te maken hebt met kant en klare pannenkoeken, kun je natuurlijk ook een pannenkoek in de magnetron met een plakje kaas er bovenop leggen. Niet zo lekker als manier 1 en 2, maar toch zeker beter dan een pannenkoek zonder kaas!

Bij een kaaspannenkoek is het het beste als de kaas niet (meer) zichtbaar is. Het zijn dan wel iets dikkere pannenkoeken dan normaal, maar dan met kaas erin. Precies zoals de afbeelding hiernaast. Een lekkere, hartige kaaspannenkoek!