- Het allereerste kookboek met een recept voor de pannenkoek komt uit 1439.
- Pannenkoeken was het lievelingsgerecht van Lodewijk Napoleon, de jongere broer van keizer Napoleon, in Holland. Hij werd op 5 juni benoemd tot koning van Holland. Om dit te vieren, werd van 5 juni de nationale pannenkoekendag gemaakt. Het was vanaf dat moment gebruikelijk om met familie en vrienden samen pannenkoeken te bakken en te eten. 5 juni is dan geen nationale feestdag meer, in sommige delen van de provincie Zuid-Holland wordt dit nog steeds gedaan.
- De grootste pannenkoek ooit is in 1994 gebakken in Engeland. Met een doorsnede van wel 15 meter en een gewicht van bijna 3.000kg was dit een plekje in het Guinness Book of World Records waard.
- Er zijn meer pannenkoeken records, het meest aantal keer ooit opgeworpen in een pan in 2 minuten is 416 keer. Het record voor het langst pannenkoeken opwerpen staat op 3 uur, 2 minuten en 27 seconden.
- Tot 1995 werd pannenkoek officieel gespeld als pannekoek. Vanaf dat moment is men overgegaan op een nieuwe spelling. Vanaf dat moment spel je het gerecht dus als pannenkoek.
- Het recept voor de pannenkoek is in de 12e eeuw waarschijnlijk door kruisvaarders vanuit China en Nepal meegenomen.
- Er bestaan verschillende soorten pannenkoek. De Franse crêpe is dunner dan de Nederlandse pannenkoek, en de Amerikaanse pannenkoek is weer dikker.
- Er wordt al 8 keer op rij nationale pannenkoekendag gevierd. In 2013 was dit op 15 maart, in 2014 is het op 28 maart. Kinderen / scholen uit het hele land gaan dan pannenkoeken bakken voor ouderen. De sponsor van dit hartverwarmende evenement? Koopmans natuurlijk!